Katarakt
Doğal insan lens iris adı verilen renkli tabakanın arkasında yer alır. Mercimek şeklinde ve saydamdır. Görevi: Reetina üzerinde görüntünün odaklanmasını sağlamaktır. Lens: Bulanıklaşmaya ışıkları geçişleri engellendiğinden görüş bozulur.
Göz merceği irisin ve gözbebeğinin arkasındadır. Görevi, gözün arka bölümünün iç yüzünü kaplayan ve ışığa duyarlı olan retina üzerinde görüntü oluşumunu sağlamaktır. Mercek bulanıklaşmaya başlarsa ışınların geçişi engelleneceğinden görüş bozulur.
Yaşlılıkta oluşan katarakt en çok bilinenidir; şeker veya hipokalsemi gibi sistemik hastalığı olanlarda, steroid türevi ilaçlar kullananlarda, göz yaralanmaları sonrasında, bazen de hiçbir risk faktörü olmadan genç yaşlarda oluşabilir. Bebekler kalıtımsal olarak veya anne karnındayken geçirilen enfeksiyonlar sonucu kataraktlı doğabildikleri gibi, yaşamlarının ilk yıllarında da katarakt oluşabilmektedir.
Kataraktlar genellikle yavaş oluşurlar. Ağrı, sulanma, kızarma yoktur. Bazı kataraktlar, görüşü ciddi şekilde azaltacak bir düzeye ulaşmazken, bazıları da görüşü bütünüyle önler.
Hastanın fark edebileceği şikayetler şunlar olabilir:
- Sisli, puslu, bulanık görme, bazen çift görme olur; Renkler zor veya soluk algılanır.
- Gözlük camlarını sık sık değiştirme ihtiyacı doğar.
- Gözler üzerinde bir film varmış gibi hissetme, tülün ardından bakıyormuş gibi görme.
- Işık problemleri, kamaşma.
Ne zaman katarakt ameliyatı olmalıyız?
Görme bozukluğu kişinin günlük yaşamını aksatacak kadar ilerlediğinde kataraktı ameliyatla alınmalıdır. Eğer katarakt tamamen olgunlaşıp buzlu cam gibi opak hale gelmişse daha acil bir şekilde tedavi edilmelidir. Olgunlaşmış bir kataraktın şişmesi ve hatta göz içinde dağılması bile mümkündür. Bu gibi değişimler, kalıcı görüş kaybı tehlikesi taşırlar.
Bebeklerde ve çocuklarda doğumsal kataraktlarda ise, görmenin engellendiği her durumda derhal ameliyat yapılmalıdır.
Katarakt ameliyatı nasıl yapılır?
Katarakt ameliyatları için değişik teknikler kullanılabilse de günümüzde en modern teknik olan fakoemülsifikasyon tekniği donanımı olan kliniklerde en sık kullanılmaktadır. Halk arasında lazer olarak bilinen kısaca Fako denilen bu teknikte 1 mm kalınlıkta problar kullanılarak, lens kendi zarı içerisinde ses dalgaları ile parçalanarak dışarı alınır. Görüş netliğini sağlamak için lens zarı içine suni lens veya suni mercek konur. Bu teknik sayesinde hasta uyanık olarak ve iğne yapmaya gerek olmadan damla ile uyuşturularak ameliyat edilir, hastanın ameliyatın ertesi günü normal yaşantıya dönmesi, hatta çalışması mümkündür.
TEDAVİ ÖNCESİ
Tedavileriniz Türkiye'nin en donanımlı Göz kliniklerinden birisinde, alanında en tecrübeli cerrahlar tarafından yapılmaktadır.
Her ameliyat teknik ve deneyim açısından farklı özelik arzettiğinden farklı dallarda uzmanlaşmış cerrahi ekiplerimiz tarafından ameliyatınız yapılacaktır.
KLİNİĞİMİZDE YALNIZCA FDA ONAYLI AMERİKAN LENSLERİ VE MULTİFOKAL LENSLER KULLANILMAKTADIR.
- Ameliyatın yapılacağı gün üzerinize rahat kıyafetler giyin.
- Ameliyattan 1-2 saat önce hafif bir şeyler yiyin.
- Düzenli kullandığınız ilaçlarınızı normal saatinde alın.
TEDAVİ SIRASINDA
- Ameliyatınız damla ile uyuşturularak yapılacaktır. İğne yapılmayacaktır.
- Ağrı-sızı duymayacaksınız.
- Ameliyatta yaklaşık 10 dakika sırtüstü yatmanız gerekecektir. Sırtüstü yatmanızı engelleyecek bir durumunuz varsa doktorunuzu bilgilendiriniz.
- Ameliyat sırasında sterilite açısından size özel ameliyat kıyafetleri verilecektir.
TEDAVİ SONRASINDA
- Sadece ameliyat olduğunuz gün gözünüz kapalı kalacaktır.
- Ameliyattan hemen sonra evinize dönebilirsiniz.
- Doktorunuz sizi ilk 36 saat içinde tekrar muayeneye çağıracaktır.ilaçlar saatinde kullanılacak, ilk ilaç damlatıldıktan sonra ikinci ilaç için en az 5 dk beklenilecektir.
- 1 hafta boyunca yüzünüzü yıkamanız uygun değildir. Silerek temizleyebilirsiniz.
- 1 ay boyunca gözü ovuşturmak, ağır spor yapmak, zorlanarak öne eğilmek, toz ve toprak ile temas yasaktır.
- Ameliyat olan gözünüzde ilk birkaç gün ışığa karşı hassasiyet, sulanma, batma hissi ve hafif bir kızarıklık normaldir.
- Görmede azalma, kızarıklıkta artma, aşırı sulanma ve batma, göz kapağında şişlik, kuvvetli ağrı olduğu zaman vakit geçirmeksizin doktorunuzu arayınız.
- Göz içine takılan lensler ömür boyu kalır, değişmesine gerek yoktur.
- Ameliyat sonrasında uzak ve yakın için küçük dereceli gözlük ihtiyacınız olabilir. 1.ay sonu kontrolünüzde gerekirse gözlük ayarlamanız yapılabilir.
AMELİYAT SONRASI 1.HAFTA VE 1.AY SONUNDA MUTLAKA KONTROLE GELİNİZ.
Ameliyat öncesi ve sonrası herhangi bir sorunuz olduğunda doktorunuzu aramaktan çekinmeyiniz.