Oküloplasti
OKÜLOPLASTİ ya da OKÜLOPLASTİK CERRAHİ, Orbita( Göz yuvaları ) Göz kapağı ve çevre dokularını içeren cerrahi prosedürlerdir.
- Orbita ve gözün doğumsal defektleri
- Göz yaşı yolları hastalıkları
- Göz kapağı şekil ve fonksiyon bozuklukları
- Orbita ve kapak tümörleri
- Protez göz operasyon ve uygulamaları
- Orbital travma
GÖZ PROTEZİ
Herhangi bir şekilde, doğuştan, kaza ya da hastalık sonucu gözünü kaybeden kişilerde, diğer göze benzetilerek göz yuvasına yerleştirilen ve farklı birkaç şekilde yapılabilen yapay göze "göz protezi" diyoruz.
Hareketli protez için;
Göz protezlerinin estetik olarak kabul edilebilir olması için renk, şekil, büyüklük yanında hareket olarak da diğer gözle uyum içinde olması istenir.
Gözün boş bulunan yuvasına gözenekli bir implant ( bilye) yerleştirilir. En sık kullanılan malzeme ise denizden elde edilen mercanın özel bir işleme tabi tutulduktan sonra insan kemiği özelliklerini kazanan "hidroksi apatit" implantlardır.
Bu hidroksiapatit bilyeler cerrahi olarak yuvaya yerleştirildikten sonra damarların bu gözenekleri doldurması ile vücudun adeta yaşayan bir parçası haline gelir.
Damarlanma ya da kanlanma tamamlandıktan sonra ikinci bir girişim ile bu implanta (bilyeye) hareketi nakledecek pim yerleştirilir.
Göz protezi arkasına hazırlanacak yuva ile pim arasında bağlantı kurularak protez hareketli hale getirilir.
Sarkık Göz Kapakları ve Göz Altı Torbaları
Genellikle kalıtsal ve/veya yaşlanma nedeniyledir. Sigara içme veya allerji, gözkapaklarında daha genç yaşta sarkmaya neden olabilir. Gözkapağı çevresindeki torbalar, gevşek deri, kas, yağ ve bazı durumlarda da sıvı içerir.
Blefaroplasti, bu anormal yapıların düzeltilmesi için yapılan cerrahi işlemdir. İşlevsel veya kozmetik amaçlı olabilir.
Kapak Düşüklüğü
Kapak düşüklüğü (ptozis) üst gözkapağı seviyesinin normalden aşağıda olmasıdır. Bu düşüklük göz bebeğini kapatarak görmeyi engelleyebilir. Şiddetli olgularda görmeyi sağlamak için baş pozisyonu veya göz kapağının elle kaldırılmasından yardım alınır.
Kapak düşüklüğü kapağı kaldıran kasın yeterince gelişmemesi nedeniyle doğuştan olabilir veya yaşlanmaya bağlı olabilir. Doğuştan olanlarda zayıf kası kısaltmak veya daha şiddetli olgularda bir askı kullanmak gerekir. Katarakt ve dekolman gibi göz ameliyatlarından sonra da kapak düşüklüğü gelişebilir.
Kaş Düşüklüğü
Yüzün diğer bölümleri gibi kaşlar da yaşla birlikte gerginliğini kaybeder ve sarkar. Kaşların düşmesi üst göz kapağının açılmasını engelleyecek kadar şiddetli olabilir. Alın ve/veya kaş gerdirme; kaşın eski durumuna getirilmesini sağlayan cerrahi işlemlerdir. Bu işlem blefaroplasti ile beraber veya yalnız yapılabilir ve işlevsel veya kozmetik nedenli olabilir
Göz kapaklarının içe dönmesi (Entropion)
Göz kapaklarının ve kirpiklerin içe dönmesi, gözün yüzeyel tabakalarında harabiyete, batma, yaşarma, ağrı gibi belirtilere, ileri durumlarda korneada (gözün saydam tabakası) yara oluşmasına ve görme kaybına neden olabilir.Bu durum da cerrahi olarak düzeltilmelidir.
Göz kapaklarının dışa dönmesi (Ektropion)
Alt göz kapağı dışa döner ve göze teması kesilirse, göz yaşı dağılımı yeterli olmaz. Bu durum kuru göze ve infeksiyona yol açabilir. Yaşarma, batma, yanma gibi belirtiler oluşabilir. Cerrahi girişimle tekrar normal kapak pozisyonu sağlanır.
Gözkapaklarının İstemsiz Sıkılması (Blefarospazm)
Bu sorun kadınlarda daha sık görülür, genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar. Nedeni, gözkapaklarını kapatan kasların hastanın iradesi dışında aşırı biçimde kasılmasıdır. Bu yüzden hasta istemese bile gözkapakları kapanır. Hastalar günlük hayatlarını sürdürmekte zorluk çeker, başkasının yardımına ihtiyaç duyarlar. Tedavi için öncelikle botulinum toksini adı verilen ilaçlar kullanılır. Bu ilaç gözkapağına ve çevresine belirli noktalara enjekte edilir ve gözkapağı kaslarının aşırı kasılmasını önler. İlacın etki süresi, genellikle 3-4 aydır. Bu süreden sonra tedavinin tekrar edilmesi gerekebilir.
Göz kapaklarının çok açık olması (KAPAK RETRAKSİYONU)
Normalden geniş kapak aralığı vardır ve göz kuruluğuna yol açabilir. Neden çoğunlukla tiroid (guatr) hastalığıdır. Kapak düşüklüğü ameliyatından sonra aşırı düzeltme sonucunda da ortaya çıkabilir. Ameliyatla düzeltilebilir
Göz çevresi ve alın kırışıklıkları
Göz çevresi ve alındaki kırışıklıklar yaşla birlikte ciltte meydana gelen değişikliklere bağlıdır. Cilt altındaki kasların aşırı kasılması da cilt kırışıklıklarını arttıran bir etkendir. Cilt kırışıklarını düzeltmek için botulinum toksin enjeksiyonları, dolgu maddeleri ve çeşitli cerrahi yöntemler kullanılabilir. Botulinum toksin enjeksiyonları kasların aşırı kasılmasını önlerken dolgu maddeleri ciltteki doku kayıpları yerine koyar. Her iki tedavi de ayaktan uygulanır ve tedaviden sonra hasta normal günlük hayatına devam edebilir.
Gözkapağı Kanserleri
Gözkapağı cildinde kanser görülme sıklığı az değildir ve giderek artmaktadır. Göz kapaklarında yeni oluşan veya büyüyen kitleler, tümör olasılığı nedeniyle dikkatlice muayene edilmelidir. Oküloplastik ve rekonstrüktif cerrah bu tümörlerin çıkartımı ve gözkapağının onarımı için çeşitli teknikler kullanır. Tüm tümörlerde olduğu gibi erken tanı ve tedavi önemlidir.